Nieuwe zeugenstal met vrijloopkraamhokken

terug naar het overzicht
Vorige
Volgende
16-06-2020

In West-Vlaanderen is in de winter gestart met de bouw van een nieuwe zeugenstal. Inmiddels is de zeugenhouder zover dat de tachtig vrijloopkraamhokken worden geplaatst. Binnenkort volgen de groepshokken voor de dragende zeugen.

Maatwerk met standaard onderdelen
De tachtig vrijloopkraamhokken bestaan uit het Coppens vrijloopkraamhok voorzien van veilige doorstap, Nooyen kraamhokroosters, Verba biggennesten en Veng Infra Rood (IR) gestuurde biggenlampen. De omwanding bestaat uit volledig gesloten polypropyleen (PPCO) panelen van Paneltim, bevestigd op stalen paaltjes, en voldoet aan de strenge hygiëne-eisen voor dierenhuisvesting, doordat ze volledig vuil en water afstoten. Al met al een optimaal kraamhok met ideale omstandigheden voor zowel zeug als big. En niet te vergeten de veehouder die dagelijks meerdere uren aan het werk is in deze stal. 

Hiervoor is het standaard Coppens vrijloopkraamhok verder geoptimaliseerd. O.a. de drinkwatervoorziening voor de jonge biggen is aangepast op de voerplaats (daar waar de zeug niet bij kan). En er wordt gewerkt met een dunne slang om te zorgen voor kwalitatief schoon en koel drinkwater voor de biggen. De veehouder is in totaal straks bijna 2 jaar bezig geweest met dit project. Eerst zijn er twee proefhokken geplaatst die enkele maanden tot een jaar zijn uitgetest.

Vervolgens is een prototype van het kraamhok op de productielocatie in Westerhoven opgebouwd om de werking ervan te beoordelen, en is de klant akkoord gegaan met de productie op grote schaal hiervan.

Montage
Als eerste zijn de Nooyen roosters geplaatst.

Vervolgens de voorfronten.

Montage gebeurt door de klant zelf. Slechts het aansluiten van de Veng intelligente biggenlampen zal door een elektromonteur van Coppens worden voorzien.

Luchtkwaliteit
De verse lucht komt binnen via grondbuizen die onder de hele breedte van de stal liggen en komt ter hoogte van de kop van de zeug in de kraamstal.

Doordat de lucht eerst meters ondergronds aflegt, waar een natuurlijke warmte uitwisseling plaatsvindt met de ondergrond, ontstaat er in de zomer afkoeling en in de winter opwarming van de binnenkomende lucht. Dit zorgt voor minder temperatuurschommelingen.

Dragende zeugenstal: iedere zeug een eigen vreetplaats
Zodra de kraamstallen zijn gemonteerd, zullen de groepshokken voor dragende zeugen worden geplaatst. Deze bestaan uit groepen van zeven á acht zeugen. Voeren van de zeugen gebeurt in een RVS trog met afscheiders, zodat de zeugen tijdens het vreten niet worden gehinderd door hun buurvrouw. Dit zal resulteren in minder voernijd en minder stress. Dit komt de gezondheid en productiviteit ten goede.

Deel dit bericht

Heijerdijk 1 - 5563 BP Westerhoven
T: 040 208 20 70
info@coppensstal.nl

Coppens Stal-techniek BV
KVK-nummer: 72600233