Project Renovatie zeugenstal – deel I : vloeren vrijloopkraamhokken

13-05-2022

De monteurs van Coppens Stal-techniek zijn in opdracht van Provimi recent gestart met de renovatie van een complete zeugenstal. Allereerst worden nieuwe vrijloopkraamhokken geplaatst. Daarboven komt een zichtruimte, waarmee bezoekers de mogelijkheid hebben een kijkje in de stal te nemen zonder daadwerkelijk zelf de stal te betreden. De vloeren vormen -letterlijk- de basis van optimale prestaties in het vrijloopkraamhok. Direct boven de putmuren zijn namelijk als eerste de roosters geplaatst. Dit is gecombineerd met ondergrondse luchtinlaat. Een buis onder de roosters brengt verse lucht van buiten de stal, ondergronds, naar de kopzijde van de zeugen, waar de lucht de afdeling inkomt via kunststof panelen met openingen (zie foto). 

De juiste uitvoering van de vloer vormt een belangrijke basis voor optimale prestaties in het vrijloopkraamhok. Hier is gekozen voor een Nooyen® Super Coated frame uit twee delen, dik gecoat. Deze werd ontwikkeld en geproduceerd door Nooyen Pig Flooring, in nauwe samenwerking met en in opdracht van Coppens Stal-techniek. Het biggennest heeft een geïntegreerde dichte ligvloer, welke is geïsoleerd. Hierdoor zijn er geen naden en kieren, waardoor tocht en ongewenste luchtbeweging tot een minimum wordt beperkt. De isolatie zorgt ervoor dat het biggennest goed op temperatuur blijft. Het biggennest wordt verwarmd met een infrarood gestuurd biggenlamp waarmee de warmteafgifte automatisch wordt geregeld. De Super Coated rooster vloer kent nog enkele voordelen meer: Minder kniebeschadigingen van de biggen (Hoy & Ruetz 2012); Betere mestdoorlaat en hygiëne (gezondere zeugen); Betere beloopbaarheid en grip voor de zeug; Super Coated rooster vloer is voorzien van brandvertragende coating (brandklasse Bfl-S1).

Het project loopt nog tot het najaar van dit jaar. Dan moeten niet alleen de nieuwe vrijloopkraamhokken volledig operationeel zijn, maar ook de aangepaste inseminatiestal en de nieuwe inrichting van de dragende zeugen stal. Dit betreft dynamische groepshuisvesting middels Nedap voerstations -inclusief gewichtsregistratie- in de terugloopgang. De complete voerautomatisering is ook onderdeel van het project.

Wij houden u in een volgend deel graag verder op de hoogte!

Deel dit bericht

Heijerdijk 1 - 5563 BP Westerhoven
T: 040 208 20 70
info@coppensstal.nl

Coppens Stal-techniek BV
KVK-nummer: 72600233