Coppens Groep investeert in het onderzoek ‘Opfokzeugen in opleiding’

07-03-2017

In een consortium van een zevental bedrijven, waaronder het Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel, praktiserende varkenshouders en de Wageningen Livestock Research, investeren wij in het onderzoek ‘Opfokzeugen in opleiding’. Doel van dit onderzoek is het vinden van ‘best practices’ voor het opgroeien en socialiseren van opfokzeugen en het creëren van een nieuw innovatief huisvestingssysteem voor opfokzeugen.

Eén van de succesfactoren van groepshuisvesting is een goede opfok, ontwikkeling en socialisatie van opfokzeugen. De aandacht voor deze categorie dieren is op het zeugenbedrijf vaak beperkt. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij varkenshouders en andere betrokkenen uitgebreid adviseren over de inrichting van opfokgroepsruimtes met socialiseringspoorten, ruimtes voor het aanleren van het voerstation en ruimtes die zijn ingericht als 'pre-learning'. Door de huidige innovatieve technologieën kunnen we door bijvoorbeeld individuele dierherkenning, berigheidsherkenning en dierweging veel meer data van deze dieren verkrijgen.

Maar wat kunnen we met deze data en wat leveren ze op voor de varkenshouder, zonder dat hij er meer werk aan heeft? Dat onderzoeken we in het project waarbij de belangrijkste doelstellingen zijn:

  • Het vinden van ‘best practices’ voor het opgroeien en socialiseren van opfokzeugen, met specifieke aandacht voor aspecten die in bestaande systemen doorgevoerd kunnen worden.
  • Het realiseren van een nieuw innovatief huisvestingssysteem voor opfokzeugen, waarin het opleidingstraject voor de jonge zeugen is vormgegeven.
Deel dit bericht

Heijerdijk 1 - 5563 BP Westerhoven
T: 040 208 20 70
info@coppensstal.nl

Coppens Stal-techniek BV
KVK-nummer: 72600233